Hank the Knife and the Jets - Meer "twang" is niet mogelijk!

Een van de magische middelen om Rock'n'Roll te laten klinken als Rock'n'Roll in zijn oorspronkelijke vorm is "Twang". Wat wordt bedoeld is een belachtig gitaargeluid rijk aan boventonen, meestal gekruid met galm of echo. Meer "twang" kan niet, geldt voor Hank the Knife en de Jets uit Nederland. Waarbij frontman Henk Bruysten, ook bekend van de legendarische rock'n'roll band Long Tall Ernie and the Shakers , de overdosis "twang" niet met een gitaar, maar met een 6-snarige bas produceert!

Hank the Knife en de Jets op het podium

Naast de grote hits als "Guitar King" of "Stan the Gun Man" en andere originele composities, spelen Hank the Knife and the Jets ook veel rock'n'roll-klassiekers uit de jaren vijftig.

De wereld van diepe tonen

In 1961 kwam gitaarfabrikant Fender op het idee om een ​​6-snarige bas op de markt te brengen. Het instrument, genaamd VI, is uitgerust met een kortere hals dan gewone bassen en een smallere toets om het gemakkelijk te spelen te maken. En in plaats van 4 snaren, zoals bij een gitaar, zijn er 6 snaren die net iets dikker zijn. Fender's missie: het voor gitaristen gemakkelijker maken om de wereld van lage tonen te betreden. De meest prominente muzikanten die het aanbod accepteerden waren John Lennon en George Harrison. Wanneer Paul McCartney gitaar of keyboards speelde bij opnames, gebruikten John of George af en toe de Fender VI om de baspartij over te nemen. Ondanks de Beatles en enkele andere spraakmakende referenties, werd de VI geen grote verkoper,

Hank the Knife en de Jets op het podium

Naast de 6-snarige bas pakt Henk Bruysten af ​​en toe de gitaar.

De hitlijsten gekraakt

Geïnspireerd door Jet Harris uit de Shadows, die ook de Fender VI gebruikte en met zijn eigen single de nummer één hit "Diamonds" binnenhaalde, kocht Henk Bruysten midden jaren 70 een gebruikte Fender VI. De speciale truc van Jet Harris: hij gebruikte de bas niet begeleidend, maar speelde er veel "twangy" solo-gitaarachtige melodielijnen mee. En dat is precies wat Hank the Knife deed met de Jets achter zich en bewees in het gezicht van klinkende nummers als "Guitar King" of "Stan the Gun Man" dat nummers gebaseerd op rock'n'roll van de jaren vijftig ook te horen waren in de jaren zeventig konden nog steeds de hitparades kraken. De nooit eindigende twang van de Fender VI werd het kenmerk van Hank the Knife and the Jets. En waarschijnlijk heeft niemand anders in de hele muziekgeschiedenis zo veel geprofiteerd van het coole geluid van de Fender VI als Henk Bruysten. Tot vandaag! Want Hank the Knife and the Jets is na 48 jaar nog steeds live op het podium te zien. Reden genoeg voor een interview met Henk aan de zijlijn van een concertCafé Cactus in Hengelo.

Arnoud Holsboer

Rock'n'Roller met body en soul - gitarist Arnoud Holsboer is verantwoordelijk voor de leadzang.

Interview met Henk Bruysten

Rockabilly Rules (RR): Hoe kwam je in de jaren 70 op het idee om muziek te maken die gericht is op de Rock'n'Roll van de jaren 50 en een 6-snarige bas op de voorgrond te zetten?

Henk: Ik ben altijd een enorme Shadows-fan geweest. Jet Harris was een van hen en hij speelde onder andere een 6-snarige basgitaar, wat ik erg leuk vond. Jaren later kocht ik mezelf een Fender VI.

RR: Hoe slaagden Hank the Knife en de Jets erin om een ​​platencontract binnen te halen in de hoogtijdagen van de discomuziek met nummers die geworteld zijn in rock 'n' roll?

Henk: Ik speelde in Long Tall Ernie and the Shakers die rock 'n' roll deden. Toen besloot ik daar weg te gaan om mijn eigen band te beginnen. In het begin gebruikte ik nog een gewone 4-snarige bas totdat ik de Fender VI ontdekte in een kringloopwinkel. En zo werkte het, we brachten “Guitar King” uit!

RR: Ben je daarna met de Jets blijven spelen, of was er op een gegeven moment een onderbreking?

Henk: Er waren verschillende onderbrekingen. Ik heb mijn eigen albums gemaakt - waaronder twee instrumentale cd's. Maar veel mensen zeiden dat ik Hank the Knife en de Jets moest doen herleven. Onze zanger was echter overleden. Uiteindelijk kwamen we Arnoud tegen, een jongere man die gitaar speelt en ook leadzang doet. We brengen alle oude spullen naar het podium.

RR: Waar gaat "The Knife" over?

Henk: In Long Tall Ernie and the Shakers hadden we allemaal bijnamen. Toen ik mijn eigen band begon, wilde de platenmaatschappij dat ik mijn naam zou behouden.

RR: Is er een kans dat er nog een Hank the Knife and the Jets-album komt?

Henk: Ik weet het niet... Ik weet het op dit moment niet. Ik heb een schrijfblok, maar ik weet niet of er een album komt.

RR: Zijn er nog andere plannen of speciale activiteiten?

Henk: We spelen gewoon onze optredens en doen wat we leuk vinden.

RR: Aanhoudend succes en bedankt voor het interview.

Je kunt hier meer te weten komen over Hank the Knife en de Jets .

Foto's: Frank Wiesman

 

Alfons Haket

So wie Henk Bruysten und Schlagzeuger Harry Angeneind, spielte auch Bassist Alfons Haket einst in der legendären Rock’n’Roll-Band Long Tall Ernie and the Shakers.

 

Harry Anneid op drums

Am Schlagzeug sitzt Harry Angeneind, der allererste Drummer von Long Tall Ernie and the Shakers, welcher auf der Single “Kiss me Baby“ vertreten ist.

 

Hank the Knife en de Jets op het podium

Um Konzertermine und mehr über Hank the Knife and the Jets zu erfahren, lohnt es sich www.facebook.com/hanktheknifeandthejets im Auge zu halten.

 

 

Schrijf een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * .

*